Een man die als Sinterklaas op bezoek kwam in woonzorgcentrum Hemelrijck in Kruisven Mol, heeft enkele dagen later positief getest op corona. Het ging om de zoon van één van de bewoners. Intussen blijkt dat er 75 bewoners ook effectief besmet zijn.
 

De 'Sint' bleek achteraf ook nog eens een superverspreider met een hoge virale load te zijn en bezocht de gemeenschappelijke ruimtes maar droeg altijd een mondmasker, net als de bewoners. Hij zou geen cadeautjes hebben uitgedeeld. 

De komende dagen wordt er nog volop getest en het woonzorgcentrum neemt de nodige maatregelen om de besmette bewoners en de niet-besmette bewoners uit elkaar te houden. 

Reactie van burgemeester Caeyers

 

"Voor de Sinterklaasperiode sprak de gemeentelijke crisiscel met alle scholen duidelijk af dat er geen enkel fysiek contact mocht zijn tussen de kinderen en Sinterklaas. Ook overige Sinterklaasactiviteiten – zowel van verenigingen als particulier – werden in onze gemeente verboden."

"In tegenstelling tot berichten in de media is Sinterklaas niet in elke kamer geweest.", gaat de burgemeester verder. "De directie verzekert ons dat de Sint uitsluitend gemeenschappelijke ruimtes heeft bezocht, waaronder de zithoeken. De Sint hield op elk moment afstand van de bewoners, bleef nergens langer dan enkele minuten en droeg een mondmasker. Ook de bewoners droegen mondmaskers. Er werden door de Sint géén cadeautjes overhandigd."

Toch zijn er intussen 75 vastgestelde besmettingen, en nog eens 14 personeelsleden met corona in het woonzorgcentrum en er volgen nog bijkomende testen. Op basis daarvan worden de nodige maatregelen genomen, zoals de opstart van het aparte covid-afdeling.

Burgemeester Caeyers waarschuwt ook nog: "Deze kwestie toont meteen het persoonlijke dilemma aan waarvoor iedereen met de eindejaarsfeesten staat. De Sinterklaas was als zoon van een bewoner een vertrouwd persoon voor het woonzorgcentrum, waardoor het geen kwaad leek te kunnen."  Foto rr/FB.